Filtrele au efecte diferite, care asigură captarea prafului. Aceste;
• Efect de inerție
• Efect de captare
• Efect de difuzie
• Efect de sita
Efect de inerție: Când o fibră de filtru apare în fața corzilor actuale, acestea se rotesc în jurul acesteia și își continuă drumul fără a deranja paralelismul lor. Cu toate acestea, particulele care circulă în flux nu se pot roti în jurul fibrei de filtru, datorită inerției, lovind fibra și lipindu-se de suprafața sa. Acest efect crește odată cu creșterea vitezei aerului, creșterea diametrului particulelor și scăderea diametrului fibrei.
Efectul de captare: Dacă diametrul bobului este prea mic, bobul poate urma o orbită în jurul firului de fibră împreună cu aerul. Cu toate acestea, dacă această orbită trece mai aproape de fibră decât raza bobului în mișcarea bobului în jurul fibrei, bobul este prins de fibră și aderă la fibră. Acest efect crește pe măsură ce diametrul boabelor crește și distanța dintre diametrul fibrei și firele de fibre scade. Cu cât diametrul fibrei de filtru este mai mic într-o fibră de filtru apropiată de diametrul particulelor dorit să fie prins, cu atât acest efect de captare va fi mai puternic.
Efectul de difuzie: Dacă diametrul particulelor este mai mic de 1 μm, moleculele de gaz care se ciocnesc cu particulele pot face ca acestea să se miște erotic. Ca urmare a acestor comportamente ale moleculelor de gaz numite mișcare browniană, particulele care se ciocnesc cu fibra de filtru se pot lipi de ele. Acest efect crește pe măsură ce viteza aerului, diametrul bobului și diametrul fibrei scad.
Deoarece eficiența totală a unui filtru este suma acestor patru efecte de filtrare, eficiența totală va avea o anumită valoare minimă în anumite condiții. Odată cu creșterea dimensiunii particulelor, efectele de captare și inerție cresc, în timp ce efectul de difuzie scade. Aceasta indică prezența unei dimensiuni particulare particulare (MPPS) care este cel mai dificil de captat într-un filtru. În figură, un filtru sensibil din fibră de lână de sticlă arată efectul tuturor acestor mecanisme asupra randamentului și modificării randamentului total în raport cu diametrul particulelor. De aici se poate observa că particulele cu diametrul de 0,15 - 0,3 μm sunt cele mai dificil de reținut.