Aerul este un amestec de 21% oxigen, 78% azot, 1% argon și o cantitate mică de alte gaze. După cum se vede în figură, aerul pe care îl respirăm; De asemenea, conține particule și gaze formate ca urmare a naturii, oamenilor și proceselor industriale. Acestea includ particule și gaze la care trebuie să fim atenți; sunt cei care ne dăunează sănătății, confortului, zonelor în care trăim și produselor pe care le producem.
a) Diferite gaze, vapori de apă, dioxid de carbon, metan, monoxid de carbon, ozon, amoniac, oxizi de azot și sulfură de hidrogen.
b) cantități mici de argon, neon, heliu, kripton, hidrogen și xenon.
c) impurități atmosferice, cenușă vulcanică, sare de mare, pulberi, nisip, polen, mucegai și spori bacterieni. 21% Oxigen 78% Azot
particule
Particulele sunt particule solide și lichide suspendate în aer.
Forma atașată ne ajută să vizualizăm dimensiunea particulelor cu dimensiunea unui păr uman și a altor obiecte din ochii noștri.
1 micron = aproximativ 1/25400 in.
25 microni
Particule vizibile cu ochiul liber
10 micron Prafuri atmosferice grele, cenușă zburătoare
5-10 micron Mold, polen, pulberi atmosferice medii
1-5 microni
Bacterii, pulberi atmosferice ușoare
Fum de țigară .3-1 micron, bacterii, vapori metalici
Dimensiunile anumitor particule mici din micron
Măsurarea poluării cu particule
Cantitatea de particule de diferite dimensiuni în aer este măsurată de masa sau numărul de particule. În plus, există oa treia metodă făcută luând în considerare comparația optică a petei lăsate de particule pe un fundal alb. Filtrele sunt testate pe baza acestor trei metode.